Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam is een ziekenhuis en onderzoeksinstituut dat is gespecialiseerd in diagnose, behandeling en wetenschappelijk onderzoek van kanker. De afgelopen jaren breidde het AVL sterk uit, zowel in mensen als gebouwen. “We hebben inmiddels 2.500 medewerkers en zo’n 500-800 vrijwilligers en externen die we moeten voorzien van een toegangspas,” vertelt Hoofd Service Centre Meta Topée.
Toegangscontrolesysteem
Het toegangscontrolesysteem waarvan het AVL al bijna twintig jaar gebruikmaakt is CardAccess van ARAS Security. Richard van Schie, applicatiespecialist bij de afdeling Informatisering & Automatisering: “Door onze groei hebben we het systeem onder andere met enorm veel panelen en kaartlezers moeten uitbreiden. Dat ging elke keer probleemloos.”
Moeiteloos
Uitbreiding van het AVL en groei van het toegangscontrolesysteem gaan door de jaren heen moeiteloos gelijk op. Jean-Paul van Daelen, product manager bij ARAS Security legt uit hoe dat kan: “Een voordeel van CardAccess is dat het niet zoals veel andere systemen na tien jaar is afgeschreven. Je kunt het moeiteloos uitbreiden met nieuwe hardware en de software updaten, zonder dat de oudere panelen en lezers hoeven te worden vervangen.”
Dynamische zone blokkering
Een bijzondere uitbreiding werd twee jaar geleden gerealiseerd bij de ingebruikname van een research centrum. De uitbreiding bestond uit een oplossing gebaseerd op het principe van dynamische zone blokkering. Van Daelen legt uit hoe dit werkt: “Het research centrum is ingedeeld in zeven zones. Als iemand in de vuilste zone is geweest, mag hij bijvoorbeeld gedurende 72 uur niet meer in een onderliggende zone komen om contaminatie te voorkomen.
De kracht van deze oplossing is dat het toegangscontrolesysteem dynamisch registreert en beheert waar een medewerker is geweest en waar en wanneer hij weer naar binnen mag. Dat maakt deze oplossing uniek in de wereld.”
Beheer en gebruik
Hoe is het om een toegangscontrolesysteem dat continu groeit in de praktijk te beheren? Van Schie heeft hier als technisch beheerder bijna twintig jaar ervaring mee en is positief. “Het beheer is prettig en ik kan als hoofdbeheerder op basis van de software eenvoudig zaken inregelen voor de verschillende subbeheerders.”
Topée is over het dagelijks gebruik van het systeem al net zo positief: “Van elke nieuwe medewerker die zich bij het Service Centre registreert maken we een foto, waarna we met de speciale printer direct de multifunctionele kaart printen. Deze fungeert niet alleen als toegangspas, maar zij kunnen er ook mee betalen in het restaurant, printen en scannen, en verpleegkundigen kunnen ermee inloggen op de terminals aan het bed.”
Samen door één deur
Ondanks alle positieve ervaringen kan het natuurlijk toch nog gebeuren dat er in de praktijk iets misgaat. In dat geval kan de klant rechtstreeks contact opnemen met de ARAS helpdesk. Van Schie: “Dat is ideaal. En mocht het de helpdesk niet lukken het probleem op te lossen, dan komt er iemand van ARAS persoonlijk langs. Wat dat betreft kunnen we al heel lang prima samen door één deur.”